Δ.Τ.: Όχι στην αστυνομική βία κατά των γυναικών

 

Λαμία, 28/11/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 25/11/2020, Παγκόσμια Ημέρα για την Eξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κεντρική εκδήλωση – συζήτηση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού, πληροφορηθήκαμε την πρωτοφανή  και αναίτια επίθεση εναντίον μελών φεμινιστικών οργανώσεων που διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος από πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν στη σύλληψη 11 εξ αυτών.

Τα μέλη των φεμινιστικών οργανώσεων τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19 φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις πραγματοποιούσαν συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και την Ερμού με συνθήματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όταν περικυκλώθηκαν και εν συνεχεία προπηλακίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τις οδήγησαν αρχικά στο Α.Τ. Συντάγματος για έλεγχο ταυτότητας. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς καμία ενημέρωση για τους λόγους αυτής, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην επιβολή προστίμων για παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας.

Η σύλληψη, η επιβολή προστίμου και οι κατηγορίες εναντίον μελών φεμινιστικών οργανώσεων, απλώς επειδή πραγματοποιούσαν συμβολικές δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας, ανήμερα μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συνιστά κατάφωρη επίθεση στα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης και αποτελεί ντροπή για κάθε κράτος δικαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες των δυνάμεων καταστολής και ζητάει την άμεση απόσυρση των κατηγοριών εναντίων των ακτιβιστριών.

Το ΔΣ

Ιωάννα Σκυλίτση, Πρόεδρος

Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος

Ματθαίος Καργάκης. Γεν. Γραμματέας

Μαρία Μπάκου, Ταμίας

Ντίνα Μενέκου, Μέλος


Δημοφιλείς αναρτήσεις