Τηλεδιασκεψη Δ.Σ. και εκπροσωπων της ΓΓΟΠΙΦ για τρεχοντα ζητηματα- Ενημερωση μελων

Τη Δευτέρα 02/11/20 ζητήσαμε διαδικτυακή συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΓΓΟΠΙΦ με τα εξής θέματα:

1. Παράταση λειτουργίας του Δικτύου των Δομών με κοινή ημερομηνία λήξης για όλες τις Δομές και όχι Δομές δύο ταχυτήτων.

2. Βιωσιμότητα Δικτύου και κρατική χρηματοδότηση μετά το πέρας της παράτασης.

3. Τηλεργασία στελεχών Δομών των ΟΤΑ ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενες/οι δύο ταχυτήτων.

4. Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις εργαζόμενες του Δικτύου Δομών, οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται παρά και τη σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

5. Θεσμοθέτηση κοινού πλαισίου και διαδικασιών ως προς τη διενέργεια covidtest για την εισαγωγή των φιλοξενούμενων στους Ξενώνες.

6. Δράσεις ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η συνάντηση ορίσθηκε για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, στην οποία όμως δεν παραβρέθηκε η ΓΓ κα Μαρία Συρεγγέλα λόγω έκτακτων υποχρεώσεων. Αντί αυτής παραβρέθηκαν η κα Ε.Τζώρτζη, Διευθύντρια Ιδιαίτερου Γραφείου ΓΓΟΠΙΦ και η κα Παπαϊακώβου - Νομική Σύμβουλος. Από το ΔΣ του Σωματείου παραβρέθηκαν οι: Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος, Ματθαίος Καργάκης, Γ. Γραμματέας, Μαρία Μπάκου, Ταμίας και Ντίνα Μενέκου, Μέλος.

Η ενημέρωση που λάβαμε για τα παραπάνω θέματα ήταν η εξής.

1.    Ως προς την παράταση λειτουργίας των Δομών με κοινή ημερομηνία λήξης, η κα Τζώρτζη ανέφερε ότι οι διαφορές που παρατηρούνται στις ημερομηνίες λήξης κάποιων Δομών, ήτοι νωρίτερα από τις 30/9/23, αφορούν στο προγραμματισμό των έργων της  κάθε Διαχειριστικής Αρχής  και ως προς αυτό δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση από τη ΓΓΟΠΙΦ. Ωστόσο, για τις περιφέρειες αυτές, που έχουν ημερομηνία λήξης μέσα στο 2022, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί τροποποίηση και επέκταση χρηματοδότησης μέχρι τις 30/9/23.

 

2.    Όσον αφορά τη βιωσιμότητα των Δομών και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό, η κα Τζώρτζη ανέφερε ότι πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα αναδείξει πόσες Δομές μπορούν να περάσουν βάση κριτηρίων στην κρατική χρηματοδότηση. Επίσης ανέφερε ότι θα βγει προκήρυξη ΑΣΕΠ για τη στελέχωση των Δομών. Για το θέμα αυτό, ζητήσαμε διάλογο καθώς υπάρχουν πολλές ασάφειες και απορίες και δεδομένου ότι θέση μας αποτελεί η βιωσιμότητα του Δικτύου συνολικά και η διασφάλιση των υπάρχουσων θέσεων εργασίας, το ΔΣ του Σωματείου θα αιτηθεί άμεσα εκ νέου συνάντηση με την ίδια τη Γενική Γραμματέα.

 

3.    Σε σχέση με την τηλεργασία και τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στις Δομές του Δικτύου που ανήκουν στους ΟΤΑ σε αντιδιαστολή με τις Δομές του ΚΕΘΙ που εφαρμόζουν εξαρχής τη σχετική εγκύκλιο, απαντώντας στο αίτημα του ΔΣ για τη δυνατότητα ένταξης των εργαζομένων στις Δομές των ΟΤΑ στο σχετικό καθεστώς, ανέφερε ότι θα σταλεί έγγραφο - παρέμβαση από ΓΓΟΠΙΦ στο οποίο θα ζητείται από τους ΟΤΑ η ένταξη των στελεχών σε καθεστώς τηλεργασίας/εξ αποστάσεως εργασίας όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενες/οι εμπίπτουν, εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων, στη σχετική εγκύκλιο.

 

4.    Σε σχέση με την άδεια ανατροφής των εργαζόμενων μητέρων των Δομών (και γενικότερα των υπαλλήλων ΙΔΟΧ στο δημόσιο τομέα), οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται από το δικαίωμα σχετικής άδειας εννέα μηνών, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των εργαζομένων, τη σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που προβλέπει εξομοίωση των συμβάσεων ΙΔΟΧ με τις ΙΔΑΧ ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, αναφέρθηκε ότι στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται υπάρχει πρόταση από τη ΓΓΟΠΙΦ να δικαιούνται 6μηνη άδεια όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ΙΔΟΧ και αθροιστικά με το 3μηνο που ήδη ισχύει να λαμβάνουν συνολικά 9 μήνες και άρα να εξισωθούν με τους/τις μόνιμους/ες και ΙΔΑΧ υπαλλήλους του δημοσίου. Βρίσκονται εν αναμονή σχετικά με το αν θα γίνουν δεκτές αυτές οι προτάσεις έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

 

5.    Σε σχέση με τους Ξενώνες, σημειώνεται ότι υπήρξε πρόταση του ΔΣ να ισχύσει για τους Ξενώνες του Δικτύου ό,τι ισχύει για τις προσφυγικές δομές/ξενώνες φιλοξενίας και τα γηροκομεία σε σχέση με τον covid, ήτοι να υποβάλλεται το προσωπικό των Ξενώνων σε μοριακό τεστ μετά από άδεια ή ανά τακτά διαστήματα, με στόχο την καλύτερη διασφάλιση της υγείας των στελεχών και των φιλοξενούμενων. Η κα Τζώρτζη ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για την ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς δε συνιστούν κλειστές δομές. Υπεβλήθησαν ωστόσο δύο αιτήματα της ΓΓΟΠΙΦ προς τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο αντιμετώπισης των Ξενώνων και δεδομένου ότι ο ΕΟΔΥ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει, το αίτημα παραπέμφθηκε στην ειδική επιτροπή λοιμοξιολόγων προς απάντηση, η οποία θα κοινοποιηθεί στις δομές, όταν ληφθεί.

Επίσης, ζητήθηκε να υπάρξει παρέμβαση από τη ΓΓΟΠΙΦ κεντρικά, ώστε οι γυναίκες που αιτούνται φιλοξενίας να μπορούν να υποβάλλονται σε covidtest άμεσα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η εισαγωγή τους. Η κυρία Τζώρτζη απάντησε ότι το θέμα θα δρομολογηθεί. Τέλος, ζητήθηκε να ισχύσει ότι και στην προηγούμενη περίοδο καραντίνας, όπου οι γυναίκες που αιτούνταν φιλοξενίας και εν αναμονή της αποδοχής του αιτήματος τους από κάποιον ξενώνα του Δικτύου φιλοξενούνταν για σύντομο διάστημα σε κατάλυμα που είχε διαθέσει η ΓΓΟΠΙΦ. Απάντησε ότι αυτό είναι μέσα στον άμεσο σχεδιασμό της ΓΓΟΠΙΦ.

 

6.    Τέλος σε σχέση με τις δράσεις της ΓΓΟΠΙΦ για την 25η Νοεμβρίου η κα Τζώρτζη ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια ηλεκτρονική εκδήλωση σε livestreaming ανοιχτή στο κοινό, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί και νέο βίντεο της ΓΓΟΠΙΦ. Για την εν λόγω εκδήλωση, θα ενημερωθούν προσεχώς οι δομές. Τέλος ανέφερε ότι πιθανότατα να ξεκινήσει εκ νέου η προβολή του διαφημιστικού σποτ της ΓΓΟΠΙΦ, το οποίο προβλήθηκε το διάστημα της προηγούμενης καραντίνας στα ΜΜΕ.

Το ΔΣ

Ιωάννα Σκυλίτση, Πρόεδρος

Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος

Ματθαίος Καργάκης. Γεν. Γραμματέας

Μαρία Μπάκου, Ταμίας

Ντίνα Μενέκου, Μέλος


Δημοφιλείς αναρτήσεις