ΑνακοΙνωση εργαζομΕνων για την απρΟσκοπτη λειτουργΙα του ΔικτΥου των ΔομΩν της ΓΓΟΠΙΦ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου ενάντια στον κορονοϊό, με ένα από αυτά τον περιορισμό κυκλοφορίας με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, το μέτρο αυτό έρχεται να γιγαντώσει προβλήματα που μέχρι σήμερα υπήρχαν αυξημένα ιδιαιτέρως για τις γυναίκες, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η ανεργία, η σεξουαλική εκμετάλλευση κ.α.

Το περίφημο lockdown είχε ως αποτέλεσμα αθρόες απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και αναστολές συμβάσεων εργασίας που επιφέρουν τεράστιο οικονομικό πλήγμα στα νοικοκυριά, ενώ οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας αναγκάζονται ουσιαστικά να συμβιώνουν επί 24ώρου βάσεως σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον με τον δράστη, ο οποίος έχει μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων τους, παραμένοντας αποκλεισμένες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις ίδιες.

Σε αυτό το δύσκολο σκηνικό έρχονται να προστεθούν το τελευταίο διάστημα αναφορές για «δραματική» αύξηση των περιστατικών, η οποία δεν διαπιστώνεται μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουμε στις δομές του Δικτύου μας συνολικά, παράλληλα με αρνητικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα και απόψεις για παραλείψεις και δυσλειτουργία του μοναδικού δημόσιου και δωρεάν οργανωμένου και διαχρονικού Δικτύου υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο Δομών Κατά της Βίας των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων εξακολουθούν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, όπως πράττουν όλα αυτά τα χρόνια. 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Δομών Κατά της Βίας των Γυναικών περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμμή SOS 15900 είτε τηλεφωνικά είτε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr. και στα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να λάβουν πληροφόρηση και υποστήριξη.

ΟΛΕΣ αυτές οι δομές είναι εδώ για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, δωρεάν, τηρώντας το απαραίτητο απόρρητο που διακρίνει τις υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Για τις συνεδρίες των γυναικών, προβλέπεται η πραγματοποίηση τους μέσω τηλεφώνου ή Skype, αν επιθυμούν οι συμβουλευόμενες ή και δια ζώσης όποτε κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφάλεια των συμβουλευόμενων γυναικών, όσο και των στελεχών των υπηρεσιών. Οι γυναίκες που χρειάζεται να μετακινηθούν για να διαφύγουν τον κίνδυνο μέσα στο σπίτι τους, μπορούν να απευθυνθούν αρχικά στα Συμβουλευτικά Κέντρα ή τη Γραμμή SOS 15900 και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η φιλοξενία τους από τα στελέχη στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.

Επικροτούμε την πρωτοβουλία της ΓΓΟΠΙΦ να προβεί στη λήψη έκτακτων και προσωρινών μέτρων για τη διάρκεια της επιδημίας. Συγκεκριμένα:

- Παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής δωρεάν φιλοξενίας και σίτισης των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των ανήλικων παιδιών τους σε παραχωρημένα καταλύματα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για εισαγωγή τους σε Ξενώνα Φιλοξενίας του Δικτύου.

- Σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία παρέχεται η δυνατότητα εξέτασης της γυναίκας από ιατροδικαστή στο χώρο διαμονής της και έκδοση σχετικής βεβαίωσης, καθώς και η δυνατότητα ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης των τέκνων της από εξειδικευμένους/ες επαγγελματίες του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει από την ΓΓΟΠΙΦ ενέργειες ώστε, ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας συνθήκες, να εξετάζονται οι γυναίκες θύματα βίας άμεσα και κατά προτεραιότητα, ώστε να μπορεί να γίνεται η εισαγωγή τους σε Ξενώνα Φιλοξενίας απρόσκοπτα. Η ΓΓΟΠΙΦ ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόταση έχει δρομολογήσει με τη σειρά της ενέργειες για την επίτευξή της.

Αφοσιωμένοι/ες στο έργο που έχουμε αναλάβει ως λειτουργοί για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων και εκ μέρους των εργαζομένων των δομών του δικτύου, καλούμε με την σειρά μας σε συστράτευση όλες και όλους εσάς να στηρίξετε το έργο μας και κυρίως τις ίδιες τις γυναίκες που έχουν πραγματικά ανάγκη αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τέλος, κάνουμε έκκληση προς όλες τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Επιπλέον, προτείνουμε την έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας από την Ελληνική Αστυνομία για την ελεύθερη μετακίνηση των γυναικών, που επικαλούνται κίνδυνο ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας, τη λειτουργία των Τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία και οδηγία, ειδικώς για την παρούσα συγκυρία, για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς και επιβολή περιοριστικών όρων μη προσέγγισης από την Εισαγγελία.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την ανταπόκριση σας.


Λαμία, 13/04/20

Για το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο των Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Η Πρόεδρος 

Ιωάννα Βανέσσα Σκυλίτση 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ματθαίος Καργάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις