Αίτημα ενημέρωσης σχετικά με τις συνεργασίες της ΓΓΟΠΙΦ και τα τρέχοντα δημοσιεύματα


Προς:Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ΥΠΕΚΥΠ
Δραγατσανίου 8, 10559 Αθήνα

Υπ’ όψη: Γενικής Γραμματέως κας Μ. Συρεγγέλα

Θέμα: Αίτημα ενημέρωσης σχετικά με τις συνεργασίες της ΓΓΟΠΙΦ και τα τρέχοντα δημοσιεύματα
Αξιότιμη κα Γενική,
Με την παρούσα επιστολή, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο των Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σας ζητούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις συνεργασίες μεταξύ ΓΓΟΠΙΦ και διαφόρων ΜΚΟ ("Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας", "Χαμόγελο του Παιδιού") που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες μέσω δημοσιευμάτων αναφορικά με την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Θεωρούμε αυτή την επίσημη ενημέρωση από πλευράς σας αναγκαία/επιτακτική, ώστε να μπορέσουμε και εμείς από πλευράς μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας.
Επίσης μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι σε αυτά τα δημοσιεύματα υπονοείται ολιγωρία και ανεπάρκεια του Δικτύου μας να εξυπηρετήσει τα 'αυξανόμενα', κατά τα δημοσιεύματα, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τη γνώμη μας αυτές οι δηλώσεις είναι ανυπόστατες, τόσο ως προς την αύξηση, η οποία δεν διαπιστώνεται μέχρι στιγμής από τα  στοιχεία που έχουμε στις δομές του δικτύου μας συνολικά (ΣΚ και Ξενώνες), όσο και ως προς την πληρότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε (π.χ. δεν αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε στους Ξενώνες γυναίκες με μωρά, ενώ για το βραχύ χρόνο των 3-6 μηνών φιλοξενίας που προβλέπεται υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ο σοβαρότατος λόγος της αποφυγής ιδρυματοποίησης).
Φυσικά είναι πάντα βοηθητικό και ευπρόσδεκτο το Δίκτυό μας να συνεργάζεται με άλλους φορείς. Άλλωστε και εμείς σαν εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο αυτό επιδιώκουμε και πραγματοποιούμε στην καθημερινή εργασιακή μας πρακτική με στόχο την ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των ωφελούμενων μας, μέσω των δράσεων δικτύωσης και διασύνδεσης μεταξύ των διαφόρων Φορέων και Υπηρεσιών. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τα δημοσιεύματά του "Χαμόγελο του Παιδιού" και του "Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας", το ψήφισμα της φεμινιστικής συλλογικότητας "Καμία Ανοχή), καθώς και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (π.χ. https://thepressproject.gr/sto-ypnotirio-astegon-i-epizoses-tis-endoikogeniakis-vias-to-megalo-schedio-tou-dimou-athinas) καλλιεργούν μία πρωτοφανή εντύπωση ανεπάρκειας του Δικτύου μας. Οι εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο εξακολουθούν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, όπως πράττουν όλα αυτά τα χρόνια και επιζητούν την άμεση παρέμβαση της ΓΓΟΠΙΦ προς αποκατάσταση της αλήθειας και της διακοπής της όποιας διασποράς ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων, που ενδεχομένως εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα γνωστό μέσω Δελτίου Τύπου από πλευράς σας:
1.  ότι οι παραπάνω συνεργασίες έχουν επικουρικό χαρακτήρα και να διαφανεί ξεκάθαρα ότι το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ είναι ο επίσημος, διαχρονικός και απόλυτα ικανός ιστός της χώρας μας για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων.
2. ότι υποστηρίζετε εμπράκτως το Δίκτυο και τους/ις εργαζόμενους/ες βάζοντας τέλος στην όποια παραφιλολογία καλλιεργείται, υπονομεύοντας και σπιλώνοντας το έργο τους.
Παρακαλούμε να εξετάσετε τις προτάσεις μας και να ενεργήσετε για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων, για τα οποία σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως.
Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την ανταπόκριση σας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΝΕΣΣΑ
ΣΚΥΛΙΤΣΗ

Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΚΑΡΓΑΚΗΣ



Δημοφιλείς αναρτήσεις