ΔΤ Βιωσιμότητα Δικτύου Δομών ΓΓΔΟΠΙΦ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
 Έδρα: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας, Πλατεία Διάκου, Λαμία, 35100 
e-mail: somatio.domon.ggif@gmail.com Τ:6997020210(Βάσια Μπάκου) 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών 2009-2013”, που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 αποτελώντας το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του σταδιακά το 2011 με την έναρξη λειτουργίας της 24/7 Γραμμής SOS 15900, ενώ από το 2012 δημιουργούνται σταδιακά τα πρώτα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών. To Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει σήμερα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 υποστηρίζοντας αδιάκοπα γυναίκες επιζώσες έμφυλης βίας ή/και έμφυλων διακρίσεων. Η λειτουργία των δομών αυτών έχει θεσμοθετηθεί (Ν. 4604/2019) και εκπληρώνει τις διεθνείς συμβατικές πλέον υποχρεώσεις της χώρας βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ( Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας). 

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Δίκτυο, εντάχθηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα αντλώντας κοινοτικά κονδύλια (προγράμματα ΕΣΠΑ- ΠΕΠ). Την εποπτεία του Δικτύου έχει η ΓΓΔΟΠΙΦ και τη λειτουργία έχουν αναλάβει οι εκάστοτε Δήμοι, το ΚΕΘΙ, αλλά και η ίδια η ΓΓΔΟΠΙΦ (τη Γραμμή 15900). Ωστόσο, το 2023 αποτελεί έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 για το σύνολο των δομών του δικτύου με τις συμβάσεις της πλειονότητας των εργαζομένων να λήγουν στις 30-6- 2023 (ενώ σε άλλες περιπτώσεις στις 30-9-2023) δημιουργώντας δομές και εργαζόμενες/ους δύο ταχυτήτων. 

Τρεις μήνες όμως πριν τη λήξη των συμβάσεων οι δομές αυτές και το προσωπικό που τις στελεχώνει βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση ως προς τη διαδικασία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών και της εργασίας των στελεχών. Πέραν από προφορικές αοριστίες περί «ένταξης των δομών σε νέο ΕΣΠΑ», η πολιτική ηγεσία (υφυπουργείο, ΓΓΔΟΠΙΦ) επιλέγει να μη δίνει σαφείς απαντήσεις παρά τις συνεχείς σχετικές εκκλήσεις αποφεύγοντας μάλιστα συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στη διατήρηση του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού επιτείνοντας την αγωνία των εργαζομένων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δύσκολες συνθήκες και παρά τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια τα στελέχη των δομών κλήθηκαν να συμβάλουν στο εγχείρημα εξάλειψης της έμφυλης βίας, της ανισότητας και της αδικίας κατά των γυναικών, ερχόμενες/οι αντιμέτωπες/οι με την έξαρση του φαινομένου, προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε καταστάσεις εξ' ορισμού δυσεπίλυτες, αξιοποιώντας τον επαγγελματισμό, την ευελιξία και την ευαισθητοποίηση που έχουμε κατακτήσει. Εύλογα θα περίμενε κανείς η δεκαετής πλέον εμπειρία λειτουργίας των δομών του δικτύου θα είχε πλέον εξασφαλίσει αμεσότητα και εγρήγορση στις διαδικασίες. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά και εξαιτίας των διαδοχικών μεταβάσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα οι εργαζόμενες/οι αντιμετωπίζουν εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα με συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις. 

Περιμένουμε επιτέλους από το αρμόδιο Υφυπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του δίνοντας σαφείς έγγραφες απαντήσεις για τη βιωσιμότητα του Δικτύου και τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. 

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι απαιτούμε τον αυτονόητο σεβασμό και συνεχίζουμε να απαιτούμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για την εργασιακή μας αξιοπρέπεια εξακολουθώντας να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης σε κάθε επιζώσα που το έχει ανάγκη. 

Το ΔΣ του Σωματείου 

Βάσια Μπάκου – Πρόεδρος 
Νάντια Ζγέρα- Αντιπρόεδρος 
Ζαχαρούλα Κυριακάκη- Γεν. Γραμματέας 
Λιάνα Νικολούδη- Ταμίας 
Δήμητρα Σταύρακα- Μέλος



Δημοφιλείς αναρτήσεις