ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γυναικοκτονία Νίκαια





27/01/2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Λίγο πριν τελειώσει ο Γενάρης του 2023 μετράμε ήδη την πρώτη γυναικοκτονία για τη νέα χρονιά. Η 54χρονη γυναίκα στη Νίκαια δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά και είχε απασχολήσει τις αρχές χωρίς να απομακρυνθεί ποτέ από την οικογενειακή στέγη. Η ιστορία της 54χρονης γυναίκας από τη Νίκαια έρχεται να προστεθεί τις υπόλοιπες γυναικοκτονίες των περασμένων χρόνων και μας υπενθυμίζει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της έμφυλης βίας. Δεν είναι ούτε η «κακιά στιγμή» ή «το θολωμένο μυαλό» του δράστη, ούτε «έγκλημα πάθους». Είναι γυναικοκτονία, δολοφονία μια γυναίκας λόγω του φύλου της και αποτελεί την πιο ακραία μορφή της έμφυλης βίας, ένα φαινόμενο που απορρέει από την ιστορικά και διαχρονικά διαπιστωμένη έμφυλη ανισότητα που ασκείται σε βάρος των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο πλαίσιο της πατριαρχίας.

Είναι πλέον καιρός να ανατρέψουμε την πατριαρχική αντίληψη που θέλει ο σύζυγος/ σύντροφος/ άντρας να έχει το απόλυτο δικαίωμα στο σώμα και στη ζωή της γυναίκας θεωρώντας ότι μπορεί να ελέγχει, να κακοποιεί και να δολοφονεί. 

Το Δίκτυο Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στον αγώνα αυτό. Η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικα Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την χώρα υποστηρίζουν κάθε γυναίκα που βιώνει έμφυλη βία ή/ και διακρίσεις λόγω του φύλου της. 

Ωστόσο, η λήψη μέτρων και η χάραξη πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης βίας παραμένει ευθύνη της Πολιτείας σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρα που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018). Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο των Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων συνεχίζει να ζητά:  

- Άμεση νομική αναγνώριση του όρου Γυναικοκτονία 

- Διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης - Ενίσχυση του Δικτύου Δομών της ΓΓΟΠΙΦ (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή SOS) από πλευράς της πολιτείας, αύξηση του αριθμού των Δομών, ανάδειξη και προβολή του ρόλου και της σημασίας του για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και διασφάλιση της βιωσιμότητάς του

 - Δυνατότητα άμεσης επείγουσας φιλοξενίας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής σε Ξενώνα Φιλοξενίας με τη δημιουργία προσωρινών καταφυγίων για γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους, που βρίσκονται σε φυγή

 - Δημιουργία μηχανισμού καταγραφής του φαινομένου, όπως ορίζει και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης 

- Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και ένταξη υποχρεωτικών μαθημάτων φύλου, δικαιωμάτων και σεξουαλικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα

 - Εκπαίδευση δημοσιογράφων και δημιουργία οδηγού δεοντολογίας για τα ΜΜΕ

 - 24ωρη λειτουργία ιατροδικαστικών υπηρεσιών 

 - Εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας (αστυνομικών, δικαστικών αρχών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.α.)  

 Το ΔΣ του Σωματείου


 Βάσια Μπάκου – Πρόεδρος 

Νάντια Ζγέρα- Αντιπρόεδρος 

Ζαχαρούλα Κυριακάκη- Γεν. Γραμματέας 

Λιάνα Νικολούδη- Ταμίας 

Δήμητρα Σταύρακα- Μέλος


Δημοφιλείς αναρτήσεις