ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:_8η Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών

Λαμία, 05/03/2021 

Οι κινητοποιήσεις των γυναικών στην Νέα Υόρκη στα μισά του 19ου αιώνα και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο καθιέρωσαν την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών. Η φετινή επέτειος μας βρίσκει όλες και όλους εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, η οποία εντείνει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλη βία και διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (εργασία, πολιτική, εκπαίδευση, υγεία), παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία, ενώ εγκλωβίζονται περισσότερο σε ελαστικές, χαμηλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας και υπόκεινται συχνότερα σε εργασιακή εκμετάλλευση.

Επιπλέον, ο παρατεταμένος εγκλεισμός λόγω της πανδημίας καθιστά τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία, αποκομμένες από την εργασία και με και με τα δικαιώματά τους να πλήττονται ολοένα και περισσότερο – νόμος για υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Παράλληλα συνεχίζουν να έρχονται στο φως εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης  στο χώρο εργασίας – ελληνικό κίνημα #Metoo - , γεγονός που αποδεικνύει πως η έμφυλη βία υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας, και όσο περισσότερο αναδεικνύεται τόσο καλύτερα αποτυπώνεται.

Η 8η Μάρτη συνιστά ημέρα ορόσημο και αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Το εργατικό κίνημα οφείλει να αναδείξει και να στηρίξει τον αγώνα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση, για ίση αμοιβή και σταθερή εργασία.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο των Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει την στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο τομέα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας -8η Μάρτη από τις 12μμ μέχρι την λήξη του ωραρίου και το κάλεσμα σε συγκέντρωση και καλεί όλες και όλους σε συμμετοχή τόσο στην στάση εργασία όσο και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύναμε ως Σωματείο και προς την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) να προκηρύξει κι εκείνη στάση εργασίας για την 8η Μάρτη τιμώντας τους αγώνες των γυναικών.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και απαιτούμε:

- Την άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία συνιστά και τον αρμόδιο Φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, και επανένταξή της στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αυτοτελή φορέα, υπεύθυνο για την παρακολούθηση και εφαρμογή των πολιτικών ισότητας οριζόντια, καλύπτοντας όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης

- Την διασφάλιση και ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το οποίο σήμερα περιλαμβάνει τη λειτουργία της 24ωρης Γραμμής SOS 15900, 43 Συμβουλευτικών Κέντρων και 19 Ξενώνων Φιλοξενίας και την άμεση πρόβλεψη για ένταξη των Δομών στον Κρατικό Προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και μονιμοποίηση του προσωπικού, καθώς επίσης και την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

- Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια, το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει εν ονόματι δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις φεμινιστικές οργανώσεις.

-  Την άμεση πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

- Την άμεση κύρωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

.

Το ΔΣ

Ιωάννα Σκυλίτση, Πρόεδρος

Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος

Ματθαίος Καργάκης. Γεν. Γραμματέας

Μαρία Μπάκου, Ταμίας

Ντίνα Μενέκου, Μέλος


Δημοφιλείς αναρτήσεις